събота, 1 октомври 2016 г.

Вкусотии за Вики

Вдъхновена от много майки около мен, които са приготвяли или приготвят храна за децата си, реших и аз да правя така.
В началото е малко трудно ,защото бебето яде 1-2 неща и е невъзможно да се осигури разнообразие. С времето обаче детето си пораства, започва да яде повече и повече и неща и да му харесват различните комбинации.
Вики вече е на почти 9 месеца и яде с удоволствие всичко, което предложа. Надявам се, защото й харесва как е приготвено ;).

Вчера имах доста свободно време, защото баща й се занимаваше главно с нея и реших да й понаготвя.Както казах държа на разнообразието в храненето.
Направих за закуска - царевична каша със сирене и масло./Стандартно: 200 мл вода на котлона в касерола да заври,и като завря в нея сипвам на тънка струя 2 супени лъжици царевично брашно разбито в студена вода-10-20 мл/.Бъркам до сгъстяване,непосредствено след сваляне от котлона добавих масло, а след него и сирене.

За обяда бях заложиха на най-различни сезонни зеленчуци + карфиол/който сега въвеждм/ и броколи/които тя много обича/.
Все пак направих част от зеленчуците,а другите останаха за днес в комбинация  с пилешко месо.
И все пак обяда беше : сладък картоф- 1/2, червена чушка-1/2, броколи/една розичка/, 2 моркова/средно големи/, 1 средно голям обикновен картоф, копър/пресен/, жълтък-твърдо сварен и няколко капки рапично олио.

Следобедната закуска е едно от любимите ми неща за правене за нея.Опитвам се да измислям, макар и с малкото ми опит, най-различни интересни неща за хапване, които да й допадат.
Вчера й направих два вида мъфини - солени и сладки.

Сладки мъфини : с фини овесени ядки 2-3 суп лъжици, 1 ябълка/средно голяма/ и малко канела за аромат, 1 ч.л. кокосово масло - запекох за 10 мин отгоре и отдолу в загрята фурна и 10 мин на вентилатор.

Солени мъфини: 2 суп.лъж. оризово брашно, 2 суп.лъж. брашно от елда, 1/2 домат/суров,изчистен и обелен/, 1/2 варен морков/взех от тези за обяда в случая/,на върха на чаена лъжичка сода и толкова и краве масло.Добавях вода докато се получи смес нито рядка, нито гъста.Сложих за печене в загрята на 180 градуса фурна 15 минути/отгоре и отдолу пекох/ и 5 мин на вентилатор.

Моето момиче изяде всичко и дори плака като свърши, надявам се и на Вашите деца да им харесат!

Бон Апети!

Няма коментари:

Публикуване на коментар